Mijn zoon heeft een eettalent en dat gebruik ik om zijn zelfstandigheid te stimuleren. Hij wil namelijk dingen alleen kunnen, net als zijn broer. En ik vind het ook fijn, wanneer hij wat minder afhankelijk van mij wordt, ik heb tenslotte niet het eeuwige leven.
Het leek me een goede stap wanneer hij zijn telefoon zou kunnen gebruiken als middel naar zijn zelfstandigheid. Zodat hij kan bellen, als hij iets niet begrijpt. Een nieuwe vorm van veiligheid voor hem, gebaseerd op de huidige technische middelen in plaats van mensen. Dat leek me heel simpel, maar samen met de zorg kwam ik erachter dat hier veel tussenstappen in zitten.
Bellen. Dat is iets eenvoudiger geworden door het gebruik van beeld. Een icoon voor bellen, profielfoto's, groene en rode knoppen en natuurlijk beeldbellen. Toch kostte het enkele maanden en veel oefenen, voordat hij mij elke dag om vijf uur belde.
Bellen op eigen initiatief. Het leven verloopt nou eenmaal niet gestructureerd, paniekmomenten kunnen zich op elk moment voordoen. Eerst herhaalde ik dagelijks dat hij mij moest bellen en anders een vriendin, als hij iets niet begreep. Maar ja, nu moest hij het nog daadwerkelijk doen. Nou vindt mijn zoon het heel cool om alleen een boodschap te doen. Dat is behoorlijk veilig, omdat iedereen in de winkel hem kent (wie kent hem niet?). Dus stuurde ik hem nu en dan naar de winkel om iets te kopen wat hij dan thuis mocht opeten, wachtend op het moment dat het mis zou gaan. Zenuwslopend, maar voor de goede zaak. De eerste keer dat hij iets niet begreep, belde hij niet, maar liet zijn boodschap staan op de band en rende naar huis. Zo sneu, maar achteraf een mooi leermoment. Want er kwam een tweede keer en toen belde hij me, zodat ik hem op afstand kon helpen. Leert niet ieder mens het meest van zijn fouten?
Zomaar bellen. Dit leek me ook belangrijk, zodat hij zijn 'collega's' eens kan bellen om samen naar de film te gaan bijvoorbeeld. Dit vergde ook wat denkwerk, maar de oplossing bleek simpel. Elke maand gaat hij uit logeren en ik vroeg hem om mij op de zaterdag te bellen, dan zou hij de volgende dag spareribs krijgen. Ook dit duurde even. Wanneer ik hem op zondag ophaalde, vroeg hij of we spareribs gingen eten. Nee, daarvoor moet je me bellen, was steevast mijn antwoord. En ja hoor, na een paar keer belde hij me, zonder dat iemand hem dit gevraagd had. Man o man, wat was ik trots.
Nu stuurt hij smileys naar mensen, liket plaatjes op Instagram en controleert 's morgens op buienradar wat voor weer het wordt om te bepalen wat hij aan doet. Zijn lekkere trek, zijn behoefte om erbij te horen en zijn (goedkope) smartphone hebben hem geholpen. En ik ben weer bezig met het volgende doel. De verkeersveiligheid. Stapje voor stapje.
Bedenk een einddoel, liefste samen met school of dagbesteding, en knip die op in kleine overzichtelijke doelen. Betrek anderen erbij, samen weet je meer dan alleen.
Heb geduld en geniet van wat lukt. En als iets niet lukt, bekijk dat of je een doel op een andere manier kunt bereiken. Ben je niet creatief, bespreek het dan met iemand die dat wel is. Helaas heb je meestal niet veel aan ouders van 'normale' kinderen bij wie de ontwikkeling vanzelf gaat. Neem geen onverantwoorde risico's, meestal voel je zelf het beste aan wat wel/niet haalbaar is.
Accepteer het wanneer het niet lukt. Misschien was je te vroeg en lukt het later wel? Of was het doel te groot en helpt het om het op te knippen in kleinere doelen? Zo niet, accepteer het. Als ouder van een kind met een beperking ben je al een ster in acceptatie toch?
Gebruik de talenten van je kind om te motiveren. Bij mij was dat eten en 'erbij horen', maar dat is voor iedereen anders. Dit werkt trouwens bij alle kinderen en volwassenen. Richt je nooit op wat je niet kunt, compenseer dit juist met wat je wél kunt, dat geeft meer plezier en energie.
Neem de tijd en geniet van het proces. Voor mij was dit heel moeilijk, omdat ik heel erg resultaatgericht ben. Maar inmiddels geniet ik juist van het proces en de kleine dingen onderweg. Geleerd door mijn zoon.